Preskoči na vsebino


Duhovne vaje

Logarska dolina je čudovit kotiček Slovenije, skrit med visoke gore, kjer se duša lahko kar sama naravna na pot k Bogu. Ljudje prihajajo v našo hišo predvsem na duhovne vaje v tišini. Sicer se pa skozi vse leto vrstijo različne vrste duhovnih vaj in srečanj:

 • osebno vodene duhovne vaje v tišini
 • duhovne vaje za družine
 • duhovne vaje za študente
 • duhovne vaje za zaposlene
 • ignacijanski poletni tabor za mlade "magis"
 • letovanje vere in luči
 • duhovne vaje po dogovoru

Po osebnem dogovoru so možne ob vikendih duhovne obnove za skupine ali osebna poglobitev ob spremstvu.

Duhovne vaje in srečanja vodijo:

 • sestre Družine Kristusa Odrešenika
 • duhovniki gibanja Pot
 • redovniki
 • jezuiti (p.Franc Kejžar, p.France Zupančič, p.Andrej Benda, p.Ivan Herzeg)
 • minoriti (p.Janez Ferlež)
 • križniški red: p.Boštjan Nemanič

Podrobnosti in prijave

s.Štefka Logar

Dom duhovnih vaj

Logarska dolina 4

3335 Solčava

Tel.: 03/838 90 15

GSM: 041/273 146

S seboj prinesite

Sveto pismo, rjuhe ali spalno vrečo, copate, zvezek in pisalo.

Dostop

V Logarsko dolino vozijo avtobusi iz Celja ob 11.10, 13.10, 18.10; zveza iz Ljubljane do Celja je vsako uro. Direktna zveza iz Ljubljane je ob nedeljah (poleti) ob 6.uri in ob delavnikih ob 10.uri preko Ljubnega ob Savinji, kjer počakate avtobus iz Celja.

Zemljevid


Intervju s s. Štefko Logar

Se splača zapravljati čas v molku?

Pa še kako se splača! Zanimivo je, da se čedalje več ljudi odloča za duhovne vaje v tišini, ljudje so žejni tišine. Zanje je tišina kot neka oaza sredi nemirnega življenja, da se ustavijo, zamislijo nad smislom svojega življenja, srečajo s samim seboj in z Bogom.

Duhovne vaje so potrditev, da more biti človek resnično srečen le, ko dopusti, da se ga Bog dotakne, ko dopusti, da se ga Bog dotakne v njegovih globinah, ko se odpre njegovi ljubezni. Edino v odnosu z Bogom lahko zagleda svojo pravo podobo, sprejme odpuščanje in more odpustiti - duhovno ozdraviti.

Duhovne vaje so čas umirjanja, osebne poglobitve, vstopanja v tišino in poslušanje tišine, ki je naša najgloblja resničnost. Ko umolkne beseda z malo, spregovori Beseda z veliko. Duhovne vaje so čas, ko zaslišimo to Besedo, ko nam zares spregovori. Spregovori nam po stvarstvu, po Svetem pismu, po nas samih, ko vse postane govorica, Božja govorica.

Vendar tišina ni vedno lahka, zato je potrebno postopno uvajanje in pomoč duhovnega voditelja.

Z jutranjo molitvijo prisluhnemo tišini stvarstva, ki nas obdaja in za vsem tem zaslišimo Besedo Stvarnika, ki vse stvari kliče in vzdržuje v življenju.

Ko prisluhnemo tišini v sebi, se zavemo, da je tudi nam življenje vsak trenutek znova podarjeno.

Po Božji besedi, ki jo čez dan premišljujemo, odpiramo srce, da beseda stopa v nas, da nam spregovori - prisluhnemo glasu Duha v sebi, ki nam odkriva najglobljo resnico o nas samih, resnico, da nas Bog ljubi v vseh okoliščinah našega življenja, brezpogojno ljubi. Da naše življenje ni igra usode ali slučaja, pač pa smiselni splet dogodkov, nad katerimi bdi Božja previdnost in nam vse obrača v dobro.

Duša ponovno zaživi, se odpre Božjemu usmiljenju in se veseli velikih Božjih del, ki jih je Bog storil, se mu zahvaljuje, ga slavi ... Vse postane molitev!

Komu so namenjene duhovne vaje?

Pri nas skozi vse leto različna duhovna srečanja - od srečanja birmancev, tednov duhovnosti za mlade, srednješolce, študente, za družine, odrasle zaposlene, starejše, razni duhovni vikendi za vse omenjene skupine in duhovne vaje v tišini.

S takim programom bi radi omogočili duhovno spremljanje skozi vsa starostna razdobja. Ki je danes v tem dezorientiranem času še kako potrebno.

Vedno bolj pa so obiskane duhovne vaje v tišini. Sem prihajajo mladi, ki želijo odkriti ali poglobiti svojo osebno vero in iščejo svojo življenjsko usmeritev, prave vrednote, na katerih naj bi gradili, ko se odločajo za svoj življenjski poklic.

Mladi danes potrebujejo nekoga, ki ima zanje čas, jim prisluhne, jim odgovarja na njihova vprašanja in jih ima nesebično rad.

Mladi so polni idealizma in mladostnega zagona, žal se zaradi nerazumevanja odraslih in zmaterializiranega življenja velikokrat razočarani in iščejo nadomestila in ljubezni v poceni užitkih in včasih zelo globoko zabredejo. Spet iščejo rešilno roko. So kritični in imajo izostren čut za pristnost. Nagonsko zavračajo vsako zlaganost, vsiljeno avtoriteto. Želijo pa si trdnosti in zgledov. So odprti za resnično dobro, tudi za vero in Boga, ko jim pomagamo, da njihovi umišljeni ali namerni predsodki odpadejo.

Prihajajo ljudje zrelih let, ki se želijo za trenutek ustaviti, pogledati smiselnost svojega življenja in dela v luči Božje besede, si nabrati novih moči ali sprejeti kako novo odločitev. Tu so tudi starejši, ki so končno našli čas zase, za molitev, da se Bogu zahvalijo ... Prihajajo tudi ljudje, ki so doživeli hude življenjske preizkušnje, udarce in razočaranja. Vedno več pa je takih, ki jih je življenje strlo, ki so zaman iskali srečo, velikokrat tudi na stranpoteh, ki so izgubili vse zaupanje vase in ne vidijo več nobenega smisla.

Domov se vračajo pomirjeni, polni zaupanja in veselja, da jim je odpuščeno - lahko začnejo znova. Veliko je teh resničnih duhovnih ozdravljenj in lepo je gledati te srečne obraze.

Tako mislim, da so duhovne vaje danes še kako potrebne, pomagajo poglobiti osebno vero - jo resnično živeti, so pomoč za prenovo krščanskega življenja v Cerkvi. Potrebno je seveda tudi nadaljnje spremljanje, kar omogočajo duhovni pogovori oziroma duhovne vaje v vsakdanjem življenju.Print Friendly and PDF